Polisutbildning – Allt du behöver veta
Vill du bli polis? Då är det här guiden för dig. Här går vi igenom hela processen – från antagningskrav och ansökan till hur utbildningen är upplagd och vad som väntar efter examen.
Att bli polis är för många mer än ett yrkesval – det är ett kall. Du söker dig inte till utbildningen för att det verkar ”intressant”, utan för att du vill göra skillnad. För att du drivs av rättvisa, vill stå upp för andra och vara en del av det som skapar trygghet i samhället. Men vad krävs för att komma in på polisutbildningen? Hur ser processen ut – och hur är själva utbildningen upplagd?
I den här artikeln får du en komplett genomgång av hur du blir polis i Sverige. Vi går igenom behörighetskraven, hur ansökan fungerar, vilka tester du måste klara – och vad som väntar både under och efter utbildningen.
Vad krävs för att bli polis?
För att bli antagen till polisutbildningen krävs att du är svensk medborgare, minst 18 år gammal och har ett B-körkort för manuell växellåda. Du måste också kunna styrka att du är simkunnig enligt specifika krav, samt uppfylla ett antal medicinska, psykologiska och fysiska krav. Det handlar om att du ska vara fysiskt och psykiskt lämplig för ett yrke som kan innebära allt från hotfulla situationer till möten med människor i kris. Exempelvis testas din syn, hörsel, kroppssammansättning (BMI), stresstålighet och din förmåga att resonera och fatta snabba beslut. Drogfrihet är förstås ett grundläggande krav.
Dessutom görs en omfattande bakgrundskontroll. Säkerhetsprövningen är till för att avgöra om du är lämplig att arbeta i ett yrke med höga krav på etik, pålitlighet och ansvar.
Ansökan och prövning – så fungerar det
Själva ansökan till polisutbildningen sker digitalt via Plikt- och prövningsverket. I din ansökan fyller du i personliga uppgifter, bifogar dokument såsom simintyg och intygar att du uppfyller de grundläggande kraven. Om du går vidare blir du kallad till prövning – en heldagsbedömning som sker vid något av prövningskontoren i Sverige.
Prövningen består av flera delar. Du genomgår medicinska undersökningar, fysiska tester (exempelvis kondition och styrka), psykologiska utvärderingar och intervju. Varje moment bedöms utifrån hur väl du förväntas klara polisyrkets påfrestningar, både mentalt och fysiskt.
Blir du godkänd i prövningen, och det finns lediga platser, får du ett antagningsbesked till den studieort och starttermin som matchar dina önskemål.
Utbildningens innehåll och upplägg
Polisutbildningen omfattar fem terminer. De första fyra bedrivs antingen på plats vid ett lärosäte eller som distansstudier med fysiska träffar. Utbildningen ges i dag vid bland annat Umeå universitet, Södertörns högskola, Högskolan i Borås, Linnéuniversitetet i Växjö och Malmö universitet. Flera av orterna erbjuder distansalternativ, vilket gör det möjligt att studera oavsett var i landet du bor.
Under utbildningen får du bred kunskap inom bland annat juridik, kriminologi, brottsutredning, konflikthantering, kommunikation, akutsjukvård och användning av tvångsmedel. Utbildningen blandar teori och praktik – bland annat genom färdighetsträning, fältstudier och scenariobaserade övningar.
Den femte terminen består av aspirantutbildningen – sex månaders praktik under handledning på en polisstation. Här omsätter du dina kunskaper i praktiken, under verkliga arbetsförhållanden.
Efter examen – polis på riktigt
När du har avslutat hela utbildningen, inklusive aspiranttjänstgöringen, får du en anställning som polisassistent. Du börjar ofta inom yttre tjänst, där du får arbeta nära människor, ingripa vid brott, hantera ordningsstörningar och delta i utredningar. Men det stannar inte där. Polisyrket erbjuder stora möjligheter till vidareutbildning och specialisering. Du kan exempelvis arbeta med ungdomsbrott, trafik, spaning, cyberbrott, utredningar eller delta i insatsstyrkor.
Yrket är omväxlande, utmanande och ibland krävande – men också meningsfullt och utvecklande. För rätt person är det en livsuppgift snarare än ett jobb.
Bra länkar för dig som vill veta mer eller ansöka
Vill du ansöka eller läsa mer? Här är några viktiga länkar:
Läs om antagningskraven på polisen.se
Se information om studieorter och utbildningens innehåll